07 april 2010

Kan någon lösa den här ekvationen, det går tydligen. Jag kan inte för mitt liv begripa hur det ska gå till?

Tolv hundar i en hundgård dricker vatten ur ett stort vattenkar. Hur många liter vatten dricker hundarna totalt under en genomsnittlig dag?

Detta vet vi:
De fyra minsta hundarna dricker i genomsnitt 2 liter vatten per hund och dag och de fyra största dricker i genomsnitt dubbelt så mycket. Var och en av de återstående hundarna dricker i genomsnitt per hund och dag lika mycket som genomsnittet av vad alla hundarna i hundgården dricker per dag.

De sista hundarna kan ju dricka hur mycket som helst egentligen, flera tusen liter. Och vi kan ju inte dra något genomsnitt på de hundarna eftersom vi inte vet hur mycket de dricker. Och frågar berör ju genomsnittet för SAMTLIGA hundar i gården alltså alla 12, de sista 4 dricker genomsnittet av alla 12 hundar alltså inkluderat dem själva. HUR FAN SKA DETTA LÖSAS?



Edit: Jag löste det själv, det var ju pissenkelt när man slutade tänka så komplicerat och LÄSTE frågan. Svaret är 3 liter. Det finns inget annat möjligt svar. Eftersom att genomsnittet för samtliga hundar och genomsnittet för de sista hundarnas vattenintag var för sig ska vara lika så går inget annat än 3.

För om oavsett hur många liter man än räknar in så får du aldrig samma genomsnitt på antal liter de dricker som antal liter i snitt på alla hundar, 3 is the magic number.


Inga kommentarer: